Hírek
2016.04.27 12:25

Megdöbbentő példa az élménymegörökítésre

kameratémák blogbejegyzés előnézeti kép1938-ban már volt, aki élhetett a technika legújabb élmény megörökítő vívmányával. Akkor még nehezen lehetett hozzáférni egy kamerához, az operatőri szakma divatja sem volt meg. Ma pedig mindenki bármikor és bármiről készíthet felvételeket a legegyszerűbb hétköznapi eszközökbe épített minikamerákkal. Hidd el, nincs rossz téma a filmezéshez! Láss neki!

A cikk

A lemon.hu cikke jól leírja a felvételt övező történelmi hátteret. Ezt rájuk bízzuk, nem ellenőriztük, nem véleményezzük, bár érdekes adalékok a látvány mellé. Mi inkább a témát és a technikát kommentálnánk.

A felvétel

 

A kronológiáról annyit azért lehet és érdemes tudni, hogy a II. világháború 1939-es kitörése csodálatos hétköznapokba rondított bele. Ez a film megdöbbentően jelenszerűvé varázsolja az 1938-as békés nyári napot. Mintha ma a híradóban látnánk, vagy egy aktuális utikalauzban böngésznénk a Youtube.com-on. A korabeli képsorokon a Zsófia sétahajót úgy nézhetjük a Dunán, hogy megérinteni is kedvünk lenne. Úgy érezzük, az a verőfényes nyári nap, amikor a felvétel készült a Margit-szigeten, akár tegnap is történhetett volna. A Parlament épületénél is csodálkozunk és keressük a korábban állandóan ott lévő állványokat. A rendőrök kézmozdulatai is ismerősek a Clark Ádám téren, pedig majd száz évvel ezelőtt mutatták az irányt annak a néhány autósnak.

 

Semmi mást nem tettek az alkotók, csak visszaadták nekünk egy filmfelvétellel annak a néhány napnak a hangulatát, zaját és színeit speciális effektek és előkészületek nélkül. Egy átlagos budapesti sétán ugyanezt láttuk volna, szimplának tűnt volna akkor. Mégis van varázsa, tehát nincs rossz kameratéma! Minden felvételnek van értelme, jelentősége, főleg évek múltán. Milyen jó, hogy az akkori filmesek tudták, hogy jó érzés lesz az utókornak a korabeli filmanyagot nézni, ezáltal rácsodálkozni az idő múlására és egyben állandóságára. Még ma készítsetek minél több videó felvételt, hiszen ez ma már annyira könnyű!

 

A technika

Az 1938-as felvételeket akár egy mai hordozható kamera is készíthette volna, de látszik, hogy a mozgékonyság hatását látószög és fókusz állítással, valamint fix állványokon történő mozgatással érték el. Az azért érdekes, hogy az 1938-as felvételhez a mobilitást volt nehezebb megvalósítani, ma pedig a stabil képekhez szükséges állványokkal akadna több gondunk (ötletek állványokra). Ennyit változott a világ. Annyira viszont még mindig nem változott, hogy a jelen megörökítése a jövő számára - amit akkor múltnak tekintünk majd -, még mindig nagyon fontos és érdekes bárki számára. Ez annak a bizonyos "nyom"-nak az egyik lehetséges bemutatása, amit itt hagyunk magunk körül.