Hírek
2016.02.28 10:43

Akciókamerán keresztül kerek lesz a világ

halszemoptikaAkciókameráink széles látószögű felvételein azért olyan íves minden vonal a kép szélén, mert a közeli tárgyakat felvéve a lencse betorzít. Lehet ellene tenni valamit?

Mi az a nagylátószög, amivel az akciókamerákban találkozunk?

A 120 foknál nagyobb látószög már nagylátószögnek számít. A 180 fokos látószöget halszemoptikának hívjuk és a tér jóval nagyobb részét tudja befogni. Sok kamerához, fényképezőgéphez külön felszerelhető lencseként vehetünk ilyen kiegészíttőt.Halszemoptika torzít, de mindent befog a képbe

 

Mire használjuk a nagylátószöget?

A forgalmi események figyelése közben (autós menetrögzítő kameráknál), vagy térfigyelő funkciónál sokkal fontosabb a befogható képmező mérete, mint a torzítás kiküszöbölése. Ezek általában 170-180°-ban rögzítő kamerák. Sokszor azonban csupa mókából használunk akár 360°-ban felveő halszem optikákat, amikor egyetlen képen mutatjuk, mi van előttünk és mögöttünk.

nagylátószöggel nyert a fotópályázaton

 

Hogyan lehet kiküszöbölni a torzítást?

A kerekséget ilyen kis lencsék esetén nem nagyon akarózik megváltoztatni, mert a lencséket lencse alakúra a legkönnyebb csiszolni (nem úgy, mint a komolyabb gépek torzítás mentes lencséit). Azért kis kompromisszummal csökkenthető a torzítás, ugyanis a lencsék csak akkor torzítanak ilyen extrém mértékben, ha a látószöget túl szélesre állítjuk, vagy túl közel hozzuk a tárgyakat. EZért aztán elvárható funkció lenne, hogy tetszőlegesen növelhessük/csökkenthessük a hordósságot látószög által befogható képmező kompromisszumai mellett. Természetesen a kb 170°-os nagylátószög (wide angle) alkalmazása sokkal fontosabb egy autóskamera, vagy térfigyelő kamera képmezejének megnövelésére, mint a torzítás kiküszöbölése.

 

Megoldást jelenthet a speciális lencserendszerek alkalmazása, amit nagylátószögnél eleve nehezebb megoldani - egy ilyen kis kameramütyür objektívcsodájában aztán végképp -, de azért ez a tulajdonság is egyre jobb lesz a technika fejlődésével. 

 

Ha tetszett a cikk, várunk a további bejegyzések olvasásához is. Itt van mindjárt az a képekkel illusztrált írásunk, amikor dokumentáltunk egy látószög állítást:

 

További...

SJCAM SJ4000 mini akciókamerán állítottuk a látószöget