Hírek
2016.04.20 12:52

Akciókamera táska - miért a nagyobbra akarnak rábeszélni?

Akciókamera táskák méretezéseEladói trükknek tűnik, hogy minél nagyobb akciókamera táskákra próbálnak rábeszélni a boltokban. Most megmutatjuk, melyikbe mi fér és - igaz kereskedőként, de - próbáljuk beleélni magunkat a vásárló helyzetébe, hogy korrekt érveket mondjunk egyik vagy másik táskához, illetve megmutassuk megéri-e a nagyobb táskáért a nagyobb beruházás.


 

Melyik kameratáskába milyen kamera való?

 

Kameratáska szivacsbetét 2 kameratáska szivacsbetét 1 Kameratáska szivacsbetét 3

A fogas szélű sziluettbe kerülhet a kamera a vízálló tokkal, amin a grip csatlakozót is rajta lehet hagyni és a rögzítőcsavar is elfér.

 

Elöljáróban fontos tudni, a GoPro kamera formáját alapul véve készít a legtöbb gyártó kísértetiesen hasonló formájú kamerákat, tehát ezzel a formával találkozunk legtöbbször. Ilyen gyártók pl.: SJCAM, XIAOMI, GitUp, Lamax, és a többi kisebb. Miért fontos ennyire a forma? Mert a táskákon belül a kamerák védelme érdekében kamera alakúra vágott szivacs betétek vannak. Természetesen a leggyakoribb formára vágva :) Ettől függetlenül a táskában lévő szivacs rugalmas, tehát a DRIFT és Polaroid sportkamerákat is érdemes belepróbálni.

 

Táskaméretek S, M, L, XL centire pontosan

Sajnos a boltokban a jelölés nem egyértelmű, mert amíg nem voltak S méretű táskák, sok eladó az M, L, XL méreteket rendre S, M, L-re keresztelte. Mi a kezdetektől fogva mind a négy tokot áruljuk, ezért így tartottuk ésszerűnek a jelölést:

Akciókamera táska méretezés

 

Mi fér az S méretű kameratáskába? - demo és jótanácsok

Az "S" méretű táska sok helyen csak "mini". Mérete 7,5 cm x 5,5 cm x 2,3 cm. Csak a GoPro mintájú kamera fér el benne vízálló tok nélkül. Illetve - egy fain kis belső zsebnek köszönhetően - a kamerán kívül belefér még egy pótakku, vagy egy microSD memóriakártya. Azonban, ha ezeket a csecsebecséket beletesszük, a kamera lencsevédőt is kíván, mert szállítás közben a kis vackok a táskában mozogva megkarcolhatják a lencse üvegét, az pedig nem sok eséllyel javítható vagy cserélhető!

S akciókameratáska tenyérben elfér S akciókameratáskába csak a kamera fér el

 

A vízálló tok sehogy nem fér az "S"-be

Az "S" tokot úgy tervezték, hogy minél kisebb legyen, így a vízálló tok neki sok. Ez sajnos már egy nagyobb táska vásárlása mellett szóló érv...

 

S kameratáskánálszélesebb a vízálló tok

S kameratáskánál mélyebb a vízálló tok

S kameratáska mélyebb a vízálló toknál

 

Mikor érdemes "S" tokot használni?

Az "S" kameratok mindig jól jön, amikor két helyszín között csak a kamerát kell szállítani és óvni. Ezért jó szolgálatot tesz például sportversenyeken, de hasznos lehet azoknak is, akik autós kameraként és sportkameraként is használják minikamerájukat. 

 

Ha tetszik az "S" kameratok, a shop-ban most olcsó >>>

 

Mi fér az M méretű táskába? - a mellpánt nem...

Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy ez a táska nagy. Az "M" méretű táska (máshol "S") mérete 17 cm x 12 cm x 7 cm, egy nagyobb tenyérben elfér. Nem sok kiegészítő fér bele és itt jön az első átverés gyanús javaslat, hogy vegyünk nagyobbat. Nos, ahogy a legkisebb kameratáskánk is jó valamire, úgy ez a táska is hasznos az apróbb mütyűröknek. A mellpántunk viszont éppenhogy nem fér bele! Ez az egyetlen ok, amiért nagyobbat érdemes venni, mert a többi kiegészítőt - mellpánt nélkül - valahogy azért csak elosztjuk ekkora táskában is.

M kameratáska üresen M kameratáska telepakolva

Látszólag több kiegészítő is elférne, azonban mindig ügyelni kell arra, hogy a kamera lencséje ne karcolódjon a táska összezippzárazásakor. Mivel az "S" táskával ellentétben itt már a vízálló tokot is szállítani tudjuk, azt a szállítási sérülések ellen védőtokként használhatjuk. Ennek ellenére azt sem érdemes összeroppantani, vagy karcolni. Mi ezt a táskát a pakolásnál gond nélkül össze is tudtuk csukni! Hogy mi férhet még bele? A nagy 360°-os csipesz helyére akár fejpántot is tehettünk volna a hálós zsebbe. Másik pakolási javaslat, hogy a kamera mindig lencsével lefelé álljon, de ha máshogy jobban tetszik, a szivacsbetét kivehető és megfordítható.

M kameratáska kézben

Az "M" táska láthatóan alig nagyobb egy tenyérnél, vagyis nem túl nagy.
A táska füle övre akarsztásra szolgál, hiszen az "M" kicsi és könnyű.

 

A mellpánt sehogy sem fér az "M"-be

Akár a három, akár a négyponton rögzített mellpántot vizsgáltuk az derült ki, hogy mindkettő tartólapja túl nagy. Ezért külön vizsgáljuk, hogyan fér el a táskákban. A fotókon berajzoltuk az eltakart részeket. Sajnos a mellpánt birtoklása már önmagában egy "M"-nél nagyobb táska vásárlása mellett szóló érv...

M kameratáskába nem fér mellpánt se így

M kameratáskába nem fér mellpánt se úgy

A piros nyílnál lévő részt nekünk csak a táska deformálásával sikerült belegyömöszölni, de nem ez volt az egyetlen probléma - a sárga szaggatott vonal alatt lévő kamerát nagyon fogja nyomni a pánt.
(Vegyél nagyobb táskát! Most reálisnak tűnik!)

 

Mikor javasoljuk az "M" táskát?

Az apróbb kamera kiegészítők nagyon jól elférnek benne, de a mellpántjaink egyik típusa sem. Ezért ha nincs mellpántod eleve jöhet, de mellpántosoknak értelmes kompromisszum, ha az "M" csak a kisebb szállítóeszköz a kisebb túrákhoz egy "XL" mellett, amiben azért minden egy helyen elfér. Ez nem a kodakmedia kereskedői fogása, hanem saját tapasztalat. Sokan veszenek "XL" táskát a rend kedvéért, mellé pedig egy "M" táskát a nagyobb mobilitásért.

 

Ha megtetszett az "M" kameratáska, meg is veheted >>>

 

Mi fér az L méretű táskába? - majdnem minden

Az "L" méretű táska (máshol "M") mérete egészen pontosan 22,5 cm x 17,5 cm x 6,7 cm. A mellpánt ebben kényelmesen elfér, úgyhogy az optikákat lencsevédő nélkül sem karcoljuk homályosra. Ha több kiegészítőd van, ez a táskaméret nem luxus. Ha mellpántod is van, akkor szinte kötelező...

L kameratáska pakolásra vár

Ebben a táskában végre "L"férnek a pántok!

 

L kameratáska: adj neki!

Össze "L"ehet majd csukni?...

 

L kameratáska sem nagy

Ha nem fér "L", nyomni kell..

 

L kameratáskába sokat pakoltunk, de bírja

Ha nyomjuk felülről, össze is tudjuk zippzárazni...

 

L kameratáska púposra pakolva

Látszik, hogy púpos lett, de ez egy erős típus. Viszont ez a mennyiség tűnik a maximális terhelhetőségnek, ha hibátlan zippzárral akarjuk csukni 3 év múlva is.

 

L kameratáska ridikül üzemmód

Ridikül üzemmódban is működik, vagyis a fülénél rendesen meg lehet fogni!

 

Mikor van szükséged L kameratáskára?

Ha van mellpántod és viszonylag sok kiegészítőd, de viszonylag kevés helyed.

 

Ha "L" kameratáskára van szükséged, meg is veheted >>>

 

Mi fér az XL méretű táskába?

Az "XL" méretű táska (máshol gyakran "L") mérete egészen pontosan 32,5 cm x 21,7 cm x 6,5 cm, vagyis notebook méretű. Azoknak javasoljuk, akik már minden - számukra értékes - kiegészítővel rendelkeznek, sőt még annál többel is. Ebben a táskában nem csak hogy minden elfér, de a tartozékok mindig együtt lesznek!

XL kameratáska strandkiegészítőkkel búvárkodáshoz

Rengeteg apróság és a téli/nyári kiegészítők mind együtt!

 

XL kameratáska megpakolva

Azért itt már kellett helyezni, de végül minden kényelmesen elfért

 

XL kameratáska füle

Az "XL" ilyen simán összecsukható és van rajta egy alacsony költségvetésű fül is, ami azért nehezen fog leszakadni, így a célnak megfelel.

 

Mikor érdemes "XL" kameratáskát választani?

Ez a legnagyobb, tehát a válasz egyértelmű. Ez a táska sok kiegészítő tárolója, együtt tartója, kényelmes szállítója.

 

Ha "XL" kameratáska lenne a megfelelő, meg is veheted >>>

 

Két táska? Na azt már nem! Illetve...

Ha sok kiegészítőd van és a kirándulásodhoz mégsem kell minden tartozék egyszerre plusz nem akarod hogy lötyögjenek a cuccok, meg azt sem hogy otthon eltűnjenek. Az érzést azonnal megtapasztalod, amikor hazaviszed a legnagyobb táskát és az összes kiegészítőt elégedetten beletéve rájössz, hogy most a téli és nyári kiegészítők egy helyen vannak, viszont most csak tél van, ezért a búvárszemüveget és a csuklópántos úszóbóját inkább otthon hagynád. Ezzel csak az a baj, ha bármit kiteszel a bőröndből, azonnal széthordják a rumlitörpékSzóval egészen biztos, hogy ha szereted a rendet és nem mindig vinnél minden tartozékot - pl.: egy repülő útra, vagy olyan utazásokhoz, ahová csak a legszükségesebbeket érdemes elhurcolni -, akkor keresed a praktikus megoldásokat. Ilyenkor egy kisebb kamerataxit javaslunk "L", "M", "S" táska formájában az "XL" anyahajó mellett.

 

Egyéb kiegészítők szállításhoz

Lencsevédő, zsák

 

+1 táska ötlet

Kodak "S" kameratokban hogy fér el a vízálló tokItt a legfőbb szempont az volt, hogy ha valaki a kamerát folyton, állandóan és rendületlenül a vízálló tokban használja, nem fogja minen alkalommal kipattintani azt az ujjfájdító erős csatot - ergo, a vízálló tokban kell tudni szállítani. Erre ugye az "S" táska nem is alkalmas, de ha nem akarunk "M" táskát venni, a kettő között van egy félmegoldás (viszont működik). Ez pedig a KODAK elasztikus "S" kameratáskája. Nézd meg, hátha kosárba teszed!

 

 

Kodak S kameratok teli

Szépen megnyúlt az elasztikus tok, de hát erre találták ki

 

Kodak S kameratok nyúlik

Akármennyire nyúlik, a zippzár melletti varrást erősen feszíti, ezért tartós megoldásnak egyáltalán nem számít, viszont rendkívül könnyű. Egy-két évet azért kibír.

 

Ha tetszik a KODAK "S" tok, meg is veheted >>>

 

Kedves Olvasó!

Reméljük tisztázni tudtunk néhány félreértést és meghoztuk a kedved egy kis rendrakásra, illetve megoldást nyújtottunk a kamera-szállítási problémákra! Várunk a kodakmedia.hu webshop további blogbejegyzéseinek olvasásakor is, ha érdekelnek az akciókamerákkal, fényképezőgépekkel, mobil eszközökkel kapcsolatos tartalmak, vélemények, tesztek, használati tanácsok és tapasztalatok.

Olvasd el ezeket is:

SJ4000 firmware frissítés és előnyei

Széles látószög állítása SJCAM SJ4xxx  kamerákon

Érdekes és hasznos is a halszem optika

 

 

A www.kodakmedia.hu webáruház csapata