Hírek
2016.05.25 12:40

Érdemes firmware-t frissíteni az SJCAM kamerámon?

SJCAM kameratuningÉpp a gyártónak küldtem volna vissza egy hibás kamerát, amikor kiderült, csak a szoftverrel van baj, az pedig átírható. Chiptuningot kellett csinálni, mint egy autónál. Kamerád megváltoztathatalan elektronikáját egy rugalmasan megváltoztatható szoftver vezérli. Ha okosabb szoftvert teszel rá, okosabban működik a kamera is. Érdekel, milyen pluszt hozhatsz ki a saját kamerádból legálisan és ingyen?

 

Miért fontos a firmware frissítés?

A chipeket vezérlő szoftver nem minden esetben használja ki az alap elektronikák minden funkcióját. Ez nem elsősorban a gyártó üzleti célja, hanem egy teljesíthetelen igény. A kamerákban lévő elektronikák több célú video áramkörökből vannak összépítve. Ezek hangolása nem a legegyszerűbb feladat különösen akkor, ha a gyártás annyira fel van gyorsítva, hogy éppenhogy működő gyártmányokat kell lezavarni a gyártósorról. Ilyenkor jól jön, hogy a szoftver később még okosítható.

 

Működési hibák javíthatók a szoftverfrissítéssel

Egy vásárlónk nem is hibaként, csak észrevételként jelezte, hogy az SJCAM SJ5000x Elite kamerája a 1080p felvételeket 60 fps rögzítési sebesség mellett homályosan veszi fel. A szoftver nem kezelte jól a kamera érzékelőit, így nem vezérelte megfelelően az optikát. Ennek eredménye életlen kép lett. A többi felbontásban nem volt panasz a felvételekre. A gyártó a szerviz bejelentéseket kiértékelve az 5000x kamerákhoz 2016-01-12-én kiadott v1.2.4 frissítésben szoftver javítást küldött ki. Aki használja ezt a kamera típust, érdemes legalább ezt a frissítést feltennie, ha azélességgel gondja támadt. A többi típushibát és javítását az élességgel együtt nézze meg SJCAM típus függő firmware oldalunkon.

 

Elaultnak hitt, korszerűvé varázsolt kamerák

Mi tagadás, 2016 január környékén a "jó öreg" SJ4000 kezdett kimenni a divatból. A gyártó végül egy firmware frissítésben árulta el, hogy a kamera képének hordóssága bizony tetszés szerint javítható: a FOV menüpontban állítani lehet a látószöget, ezáltal a hordósság igény szerint csökkenthető. Számos más hasznos funkció publikálásával az SJ4000 sorozat még mindig reális alternatíva egy akciókamerás számára.

 

Firmware frissítéssel élre törni a piacon

Az SJCAM SJ5000x Elite kamera régóta a szívünk csücske 4K-s felbontása miatt, azonban az egyik firmware frissítéssel a fotósok kedvence lett, mivel RAW formátumban is elkészíti a fotókat (külön kérésre).

Többszörös tárhely az okosabb firmware-el

Hamar betelik videóval a 32GB-os kártya, pedig minden SJCAM kamera dobozán az olvasható, hogy ennél többre nem lehet számítani. Az SJ5000x tesz erről egy megcsillagozott említést, habár a módját több szoftver frissítésen keresztül titokban tartotta. A lényeg, hogy ha a megfelelő firmware van a kamerákon, bizonyos modellek képesek kezelni az EXFAT fájlrendszert, így a 64 vagy 128GB-os kártyákat is. Fontos tudni, hogy ehhez legalább class10 sebességű microSDXC kártyára van szükség és az sem árt, ha abból is a gyorsabbnak számító 45Mb/s  írási sebességűt használjuk.

 

Új funkcióval bővíthető, okosítható szoftveres úton

Nem meglepő ezután, hogy a mikrofon érzékenységet szoftveresen, utólag javították meg és ugyanígy kap magyar nyelvű menüt minden SJCAM kamera. Megjelenhet egy új menüpont ami kontrasztot tud állítani, de legutóbb a kamera képét megfordító "Rotate" funkciót is észrevettük. Csak végig kell nézni a changelogokat és megnézni az érdekes funkciókat! Ebből minden firmware frissítő oldalon komoly és legtöbb esetben tesztelt gyűjteményeket írtunk.

A frissítés végrehajtásánál sok megszívlelendő dolgot javaslunk

A kamera firmware-e egy speciálisan írható félvezető áramkör és átprogramozás közben nagyon érzékeny. Ezért ügyelni kell a szünetmentes tápellátásra, a megfelelő programverzióra és a frissítést tartalmazó microSD kártya sebességére. Forgalmazott kameráinkhoz tartozó firmware frissítéseinknál alkalmazandó biztonsági előírásokat ezen az oldalon gyűjtöttük össze.