Hírek

2015.03.25
Kodak PlaySport ZX3 sportkamera teszt

 

Kodak Playsport Zx3 vízálló akciókamera teszt

 

Külső

 

Talán a legötletesebben formatervezett akciókameráról beszélhetünk a Kodak PlaySport Zx3 személyében. Itt találkozhatunk a legtöbb ívvel, lekerekített formával, formabontóan elhelyezett kezelőszervekkel.

Ezt a gépet külsőre inkább a fiatalabb korosztálynak szánták. Mindenesetre a lekerekített formája miatt talán ezt a legjobb kézben tartani. A kezelőgomboknak köszönhetően akár kesztyűben is a legkényelmesebb kezelni.

  

A műanyagborítás ennél a gépnél gumifelülethez hasonló csúszásmentes érzetű, szinte mindenütt.

A hátlap is hasonló felületű világossága pedig ügyesen feldobja az előlap komorságát. 

  

 

A Kodak kamerája is vízálló, ezért a gombok és a csatlakozók, foglalatok ajtajai szigeteltek. A gépet legfeljebb 3 méter mélységig vihetjük víz alá, így óvatosan akár snorkelezésre is használható. A bal oldali gumiszigetelést kapott ajtó mögött találjuk a memóriakártya és az akkumulátor foglalatát.

 

Az utóbbit a gépen belül tölthetjük. Jobbra egy hasonló fedél mögött a tápegység, USB kábel és HDMI kimenet aljzata található, fölötte pedig a ki-, és bekapcsoló gomb.

 

A hátlapon egy nem túl nagy méretű navigációs gomb kapott helyet, közepén egy felvétel/expozíció gombbal. A maradék 4 gomb a felvételi és lejátszás módot, a tárolt fájlok törlését, illetve a beállítás menü előhívását végzi.

 

A készülék alján egy műanyag állványmenet található.

 

Szolgáltatások

 

A Kodak Play Sport 1920 x 1080 képpontos videók felvételére alkalmas, 30 kocka/mp-es sebességgel és persze hanggal. A videó H.264 (MOV, a hangfelvétel AAC LC formátumú.

 

Kétféle kisebb felbontás is választható, mégpedig az 1280 x 720 (60/30 fps) és a 848 x 480 (30 fps) képpontos méret.

 

A készülék lelke egy 1/2,5”-ös, 5 megapixeles CMOS képérzékelő, így JPEG állóképeink felbontása is ennek megfelelő. Az adatlap 5,3 megapixelt említ, mégpedig interpolálva.

 

Autofókuszt nem kapunk, a képen/videón 1 métertől minden éles, és minden beállítást automatikusan elvégez a gép. Nekünk mindössze a 4x digitális zoom marad.

 

 
 
 

Az objektív kisfilmes értéken 36 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, de Full HD videónál 48mm-nek megfelelő látószöget kapunk.

 

Az objektív egyébként F2,8 fényerejű. A remegésmentesebb felvételhez a Kodak EIS szolgáltatása, vagyis digitális képstabilizáció használható, melyet ennél a gépnél le is tilthatunk.

 

A beállítható szolgáltatások közé tartozik még a képernyő világosság, és a felvételi hangerő szabályozása. Az LCD Glare Shield móddal napsütéses időben tehetjük jól láthatóvá a kijelzőt.

 

A víz alatti videózáshoz külön üzemmód állítható be, melyet a megváltozott fényekhez (színekhez) optimalizáltak.

 

Mint általában az ilyen mini akciókamerákat, a Kodak PlaySport Zx3 kamerát is Youtube, Facebook, Twitter megosztáshoz optimalizálták. Beépített szoftvere lehetővé teszi a fájlok szerkesztését, és gyors feltöltését.

 

Ha a gépen szeretnénk tárolni a felvett anyagot 128 MB-os belső memória áll rendelkezésre. Ez gyorsan szűkösnek bizonyulhat, úgyhogy SD és SDHC kártyákkal bővíthetjük, legfeljebb 32 GB-ig.

 

Kezelés

 


állókép mód (3072 x 1728 pixel)
 

A gép kezelése nagyon egyszerű. A többiekhez hasonlóan a bekapcsolás után azonnal exponálhatunk, vagy videózhatunk, attól függ milyen módot állítottunk. A videó és fotó mód között a jobb gombbal a felbontások listájánál válthatunk, mely a jobb iránygombbal előhívható. Ezen kívül videó közben a fel és le irány használható a digitális nagyítás állítására. A zoom léptetése ennél a gépnél is lágy, folyamatos.

  

Az LCD papíron 5 cm méretű,a vékony keret miatt azonban a gyakorlatban ez 4,6 cm-es élőképet jelent. A kép sötétben sem szaggat, jó felbontású, megfelelő kontrasztú, de laposabb szögből már problémás a láthatósága.

 

Felvétel közben az akku töltöttség, a felbontás, a memóriatípus, és a hátralévő képek száma/videó hossza látható a képernyőn. Jobbra a digizoom állása is leolvasható beállítása közben.

 
A felvétel és lejátszás mód közti kapcsoláshoz külön gombokat kapunk, mint ahogy a törlés is önálló kezelőszervet kapott. A fent említett extra beállításokat, mint például a stabilizátor letiltása, képnorma, LCD világosság, hangjelzés, hangfelvétel jelszintje, víz alatti mód, napsütéses LCD mód, kártya formázása szintén egy külön gombbal előhívható ikonos menüben érhetjük el. 
 

Playsport Zx3 alaptartozékok

 

A dobozban a Playsport Zx3 akciókamerán és a leírásán kívül a következőket találjuk:

 

 

További Kodak Playsport Zx3 tartozékokért kattints IDE