Hírek

2014.10.06
Tippek profi fotók készítéséhez

A fotózás nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

A legfontosabb, hogy ne menjen el a kedved az első pár kattintás után, de ha pár szabályt betartasz jó eséllyel a hobbiddá válik.

Ímé pár tipp, tanács, amikre érdemes odafigyelni fényképezés közben.


Stabil kézA bemozdult, elmosódott képek legjobb ellenszere, ha a kamera stabil. Egyrészt erre van megoldás, ha rögzítőt használsz, de yilván senki nem fog profi, háromlábú (ún. Tripod) állvánnyal szaladgálni nyaralás, túrázás vagy extrém sportolás közben (bár láttunk már ilyet), viszont egy fal, pózna, asztal, vagy szék csodákat tehet, ha azon támasztod meg azt a kezed, amiben a gép van, sőt igazából mindkét kéz és azok kitámasztása ajánlott. Ha a téma messze van és használnod kell a kamera zoom funkcióját akkor még fontosabb a stabil kéz, ugyanis minél nagyobb a zoom (minél messzebb van a céltárgy, vagy személy), annál biztosabb hogy bemozdul a kamera, ha csak simán kézben tartod. Sokat segíthetnek azok a kamerák, melyekbe beépített képstabilizátor, rázkódásvédelem és egyéb varázslat van alapból. Ha például túrához, vizi vagy bármilyen extrém sporthoz keresel kamerát érdemes ahhoz alakított fényképezők közt körülnézned. Hidd el, hogy megkönnyíti az életed, ha például nem egy sima kompakt géppel indulsz neki egy downhill túrának, hanem egy akciókamerát választasz magadnak, ami vigyáz magára és korrigálja az esetleges bemozdulásokat, ha kell.

 

 

Figyeld a fényt!

 

 

A legjobb, ha kerülöd a hátulról érkező erős megvilágítást, kivéve, ha pont az a cél, hogy a szereplők ne legyenek felismerhetőek, csak a kontúrjaik maradjanak meg. Ha nincs más lehetőség és mindenképp hátulról érkezik a fény, akkor használj vakut (kompakt kamerák esetében max. 1-2 méterről), így valamennyire látszani fognak az arcok is a képen. A legjobb ha a megvilágítás oldalról, kicsit elölről, éles szögben éri a témát, ettől nem fognak kiégni az arcok és az amúgy is világosabb részek, ráadásul kicsit játékosabb, sejtelmesebb lesz tőle a kép.

Ha természetben, vagy kültéren fotózol legjobb, ha reggel vagy késődélután teszed ezt, mivel ilyenkor a fények lágyabbak, amivel kifejezetten szép, artisztikus fotókat készíthetünk.

 

Ne középre!Az egyik legalapvetőbb hiba, hogy a lényeg a fotó közepén látható. Ez az amiből 90%-os biztonsággal megállapítható, hogy profi, vagy amatőr készítette-e a képet. Nem kell ismerni az aranymetszés szabályát, a kétharmad, egyharmad megoldás is pont megfelel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fotózandó témát nem középre, hanem a kép egyik széle felé (oszd fejben a képet 3 részre) az egyik szélső harmadba toljuk, így sokkal izgalmasabb, "mélyebb" képet kapunk a végén. Ha esetleg a nagy sietségben nem sikerül a kamerát szépen pozicionálni, akkor sincs probléma, utólagosan a gép vagy a számítógéped szerkesztőjében átalakíthatod a fotót kedvedre.

 Barátkozz a fényképezőgépeddelMa már a legolcsóbb Kodak kompakt fényképezőgépek is több és jobb szolgáltatásokat nyújtanak, mint akár csak 1-2 éve. A komolyabb kompaktok pedig még kis manuális játékot is engednek, ahol olyan alapvető beállításokat módosíthatunk, mint például a fehéregyensúly (segít, hogy a színek valódiak legyenek a képen), a rekeszidő (a beérkező fény mennyiségét szabályozza) és akár a fókusz (mi legyen éles a képen és mi nem).

Ne szégyelld, vedd elő a gép kézikönyvét, vagy típus alapján keresd meg online és kezdj el ismerkedni a gép tulajdonságaival eszköztárával és élesben is próbáld ki a funkciókat. Meg fogod látni, hogy néhány kattintás után a fenti szabályokra is figyelve sokkal többször fogod hallani a "De jó ez a kép" felkiáltásokat és a facebookodon is záporozni fognak a like-ok.