AKCIÓKAMERA, SPORTKAMERA


Akciókamerák, Mini fejkamerák sportokhoz, az aktív életet élőknek! Full HD, vízálló, WiFi készülékek elismert gyártók garanciájával

Egy kényelmes fejkamera, vízálló HD sportkamera akár 10 órányi full HD (1080p) video pontosan úgy, ahogy megtörtént. Saját sportélményeid, vagy vidámságok egy házibulin. Egyszerű kezelés, hasznos funkciók, kényelmes rögzítés a síelés, nyaralás, bulik megörökítésére. Közvetlen Internet WiFi-vel, képstabilizátor és video effektek.

Sportkamerák, akciókamerák
Akciókamera vs. sportkamera vs. autóskamera vs. fejkamera - mind mini kamerák

Valódi különbség nincs, de valójában egyetlen dolog közös, hogy ezek mind mini kamerák, hogy ne zavarjanak az "akcióvideó" felvétele közbenEzért sok esetben fontos, hogy szélsőséges körülmények között is üzemeljen (ütődhessen, ázhasson). A kamerával rögzített "akciók" eltérő funkciókat kívánnak meg a rögzítés, üzemelés, képalkotás terén. Ezektől a speciális funkcióktól lesz egy kamera inkább akciókamera mint autós kamera, vagy inkább fejkamera, mint búvár kamera.

Mire használunk akciókamerát?

Ha élménybeszámolóinkat baráti körben egy-egy felvétel levetítésével színesítjük, a felvétel akkor legjobb, ha élménydús akciót rögztít. Ehhez az akciókamerák különleges látószöget biztosítanak az élményben résztvevők szemszögéből. Erre leginkább túra és sport során keletkezik igény. Itt fontos lesz a kamera optikája, a lencsék látószöge.

Ugyanilyen fontos lehet a forgalmi helyzetek folyamatos dokumentálása, amire a sport és akciókamerák szintén kiválóan alkalmasak, bár utóbbira inkább kimondottan autós kamerát javaslunk egy-két különleges funkció miatt. Ha költség kérdés, akkor egy mini kamera azért elegendő lehet. A lencsék látószöge és a ciklikus rögzítési funkció lesz fontos, plusz a kamera stabil rögzítése, de nem árt

A veszélyes munkákat végzőket se felejtsük ki a sorból! Barlangászok, búvárok, kutató mentők, csatorna karbantartók, tűzoltók, rendőrök is ezeket az akciókamerákat használják.

A WiFi fejezetben az is nyilvánvalóvá válik, hogy online térfigyelő, vagy közvetítő kamerának is alkalmasak a WiFi-vel szerelt típusok. Az ilyen alkalmazásokkal és hámokkal akár kedvenc háziállatunkat is megfigyelhetjük, vagy nyomon követhetjük, hol jár amikor eltűnik séta közben.

 

Mitől lesz valami autóskamera?

Elmosódó a különbség az akciókamera és az autóskamera között, de a ciklikus felvételt (DVR mód) érdemes ellenőrizni a funkciók között, mert erre néhány akciókamera is képes, így két dologra is használhatjuk egy áron. Ha azonban az autóskamera az a bizonyos tükörre szerelhető, tükörként működő változat, vagy éppen a tolatókamera funkciót is megvalósító nagy kijelzős kamera GPS-el, akkor akciókameraként akár le is mondhatunk róla. A speciális felépítésű és funkcionalitású autóskamerák természetesen más árkategóriában versenyeznek a vásárlók kegyeiért.

 

Mitől lesz egy kamera akciókamera? Mennyire számít az ár?

Összefoglalva az akciókamera könnyű, kicsi, víz- por- és ütésálló, jól rögzíthető bármely helyzetben, jó a képe és megbízható. Nem árt a képstabilizátor hogy a fókusz mindig a lényegen maradjon és WiFi kapcsolattal sem árt, ha fel van szerelve (erről később). Nem utolsó sorban pedig olcsó, vagy legalább tudjuk mitől kerül annyiba, amennyi az árcédulán szerepel és az nekünk megéri. Az összetevőkből és paraméterekből ezzel az útmutatóval a legjobb árat kell kihozni pont arra a funkcióra, amire vesszük. Az ár természetesen itt is érzékeny pont és mindenki olcsóbban akar vásárolni, ez természetes. A minőséget és a funkciók vagy kiegészítők kidolgozottságát azonban érdemes megfizetni, mert a házi megoldások sokszor vezethetnek tévútra. Az elvesztett fejkamera, eltört sportkamera ára csak pénzkidobás.

 

Mi az a fejkamera?

A fejkamera, sisakkamera egy fejre, vagy sisakra rögzített akciókamera. A fejkamerákat, sisakkamerákat fejpánt rögzíti a sportolók fejéhez, sisakjához. Így a sportoló perspektívájából látjuk az átélt élményeket. Futóknak kényelmes három szárú fejpántok tartják a kamerát. Hegymászók, barlangászok, síelők, kerékpárosok a sisakra pánttal, vagy ragasztóval rögzíthetik a kamerát. A sisakra rögzíthető kamerák előnye, hogy hosszabbító konzolokkal a sisaknál is magasabbra lehet tenni a nézőpontot, sőt megfordítva akár sportoló arcát is venni a segítségükkel.

 

Wifi kamerák megfigyelő kameraként

A Wifi-vel felszerelt kamerák kiváló térfigyelőkamerák is otthonunk belső terében, vagy irodánkban, telephelyünkön, boltunkban felvett élőképek mobiltelefonon és tableten történő megtekintésére a nyaralás, vagy bármilyen távollét közben. Kedvenc háziállatunk otthoni rosszalkodását is élőben nézhetjük egy kutyahámra erősített Wifi akciókamerával. A felvételek élő megtekintéséhez erre alkalmas szoftverre is szükség lesz, de ez manapság akár ingyenes változatokban is hozzáférhető.

 

Mini Akciókamera paraméterek a választáshoz

Mit kell kiállnia egy sportos akciókamerának? - vízálló, ütésálló

A síelő hóval (édesvíz), a strandoló tengervízzel és homokkal, a futó izzadtsággal (sós víz), az ejtőernyős ütődéssel, a kerékpáros rázkódással, a szörfös a vízen ütődéssel és rázkódással, a drónpilóta ütődéssel rázkódással és vízzel gyötri a készülékeket. Hirtelen ennyi jutott eszünkbe...

Ezek a kibírhatatlan körülmények határozzák meg, hogy egy egy kamera milyen tokozással, kijelzővel és gombokkal szolgálja céljainkat. Egyes akciókameráknál felárasak a strapa funkciók, ezért azt is meg kell nézni, mi van a gyári csomagban, nehogy a kamera épp a kiegészítők hozzá vásárlása miatt kerüljön többe. A GoPro egyes típusain szándékosan nincs LCD kijelző...

 

Mekkora egy jó akciókamera mérete és súlya? - mini méret előnyei

Legyen olyan kicsi, hogy ne akadályozza a szabad mozgásunkat. Ez általában egy telefonnál kisebb 40-80g-os súlyú kamera legyen, méretük pedig akkor megfelelő, ha kb 6 cm széles, 4 cm magas és 3 cm vastag (mély). A miniatürizálás ár kérdés is egyben, de ebben nem annyira velünk, mint inkább egymással versenyeznek a gyártók. Nekünk csupán annyira kell vigyázni, hogy elolvassuk a véleményeket a készülék megbízhatóságáról, mert a minatürizálás sokszor hihetetlenül védtelenné teszi a kamerákat bizonyos pontokon.

Milyen akciókamera kiegészítőkre van szükség?

A rögzítés az egyik legfontosabb szempont. Olyan rögzítőt válassz, ami az adott sportnál (akciónál) a legkevésbé zavar, a legstabilabban tartja a kamerát hogy ne essen le, de szempont lehet a jó látószög biztosítása is. Így kereshetsz sisakrögzítőt, mellpántot, kerékpáros rögzítőt, ragasztható deszka állványt, csuklópántot és úszóbólyát, vagy vákum talpas tartót az autó szélvédőjére, vagy műszerfalára.

Fontos kiegészítők a vízálló tokok, ahol nem a kamera a vízálló. Ezek a tokok az adott típusnál úgy zárják be a kamerát, hogy a lencsénél átlátszanak és a kezelőgombokat vízhatlanul vezetik a ház külsejére. A vízálló tulajdonság a kamera árának 15-20%-át is jelentheti.

A különböző plusz lencsék, optikák bővítése is fontos lehet, mint a halszem optika és a nagy látószögű bővítés. A lencsék nem éppen olcsók, ezért az árat jelentősen befolyásolhatják. Vagyis jó ha megnézzük a kamera képét, hogy azt és úgy látja-e mint ahogy szeretnénk. 

 

Milyen optika kell a sportos akciókamerára?
zoom, lencse, objektív

Akciókamerák esetében bonyolult fotós kérdések taglalására nincs szükség, ezért a digitális zoom legyen 2x, vagy 4x és kész, szinte nem is számít.

Az akciókameráknál sokkal fontosabb, hogy mi alapján ítéljük meg, melyik kamera képe jobb a másikénál? Általában 90-170 fok az objektívek látószöge, az emberi szemé 170-180 fok. Ettől a paramétertől függ a befogható képmező, de a nagylátószögű lencse használatával a kép egyre inkább torzul, mígnem a 170 fokos nagylátószögnél már elérünk a szinte teljesen gömbölyű képet adó halszemoptikához. Elismerjük, nem mindegy, hogy egy autóban az utat teljes szélességében látjuk, vagy csak a terelővonalat. A tenger hullámait hasítva azonban a torzításmentes felvétel akár sokkal fontosabb lehet, így a halszemoptikák gömbölyűre torzított képei ebben az esetben nem a képminőséget preferáló használónak valók. Éppen ezért kerültek forgalomba az alacsony torzítású halszemoptikák, sok esetben digitálisan javítva a képek valószínűtlen íveit (szerintünk ez csak simán nagylátószög). Szerintünk az is szempont, hogy a halszem optika és a kis látószög között tudj váltani akár szoftverrel, akár lencse cserével.

 

Milyen LCD kijelző kell egy akciókamerára?

Kicsi és rosszabb minőségű is jó, de miért? Alapvetően 3 funkciójuk van a kijelzőknek. Első, hogy a menürendszert kezelhessük vele. Második, hogy felvétel közben tudjuk: a felvétel elindult úgy ahogy elképzeltük és a képmezőben látszik minden, amit szeretnénk. Harmadik, hogy néha a helyszínen kell törölni valamit, amihez a felvett anyagokból válogatni kell. Tehát elegendő a 1,5"-2" méretű kijelző és felesleges a mozi minőség. Utóbbit sokan vitatják, mert folyamatosan akarják követni a felvételt mondjuk egy autóban, de gondoljunk a használatra: sisakon, mellpánton, szörfdeszka orrán.

A piacon eddig csak a GoPro merte megcsinálni, hogy egyes típusaihoz ne adjon LCD kijelzőt, de ez csakis a kamera épségét szolgálja. Az LCD-s változatokhoz érintőképernyőt szerel, az LCD nélküliekhez pedig külön felcsatolható LCD kijelzőt ad, amit "akció" közben nem természetesen nem kell kockára tennünk.

 

Milyen felbontás kell egy akciókamerának?
- felbontás (mpx), full HD, 4k, zoom

A felbontás már 5mpx esetén élvezhető képméretet rögzít, de a 12 Mpx nyilván jobb. A nagyobb felbontású felvételek természetesen részletgazdagabbak lesznek, de ehhez több memóriára van szükség, ami a felvételi időt is csökkenti. Egy felvétel során több részlet adott idő alatt történő rögzítéséhez gyorsabb (ezáltal drágább) memóriakártya is szükséges.

A digitális zoom nem számottevő paraméter, mert ritkán állítgatjuk. A digitális zoom-olást az elkészült felvételnél egyébként lehet majd utánozni, de azért legyen 4x, viszont a 2x sem kevés, mert a kamerák zöménél 1x-től a kamera teljes élettartama alatt nem térünk el.

 

Milyen video tulajdonságokra van szükség?
- fps, MOV, H.264

A emberi szem másodpercenként 24 képkockát érzékel mozgó képnek, ami 24fps (frame per second = képkocka per másodperc). Ezek a mini kamerák képesek 30 fps képrögzítési sebességre, de a 60 fps sem ritka, ami már csúcs. Az ennél nagyobb fps értékeket (200-400) a csodálatos élményt nyújtó "slowmotion" felvételekhez használják, ilyet sportkamerán nem fogunk találni.

A digitálisan rögzített file kiterjesztése, vagyis formátuma legyen a legismertebb, amit e legtöbb lejátszó szoftver képes lejátszani. Az "ősi" AVI formátum mindenhol lejátszható és könnyen átalakítható, az FLV és MOV kevesebb helyet foglal. Akkor igazán korszerű a kameránk, ha a H.264 codecet is kezeli a kameránk a file formátumokon belül.

 

Milyen csatlakozók kellenek a kamerákra?
- USB, HDMI, AV, WiFi

Az USB 2.0 azért jó, mert USB csatlakozó minden számítógépben van. A szabvány 3.0 változata akkor fontos, ha nincs 20 percünk egy 16GB-os film kábeles átjátszására és nincs olyan SD kártya olvasónk, ami ezt gyorsabban megcsinálná.

Legtöbbször fontos, hogy a felvételt akár azonnal is le tudjuk játszani. Ehhez nagyon hasznos a HDMI, vagy miniHDMI csatlakozó.

Az AV csatlakozó is a TV nézést segítik elő. Ide tartozik az is, hogy a megfelelő NTSC/PAL átváltást meg tudjuk csinálni a menüből.

Habár nem csatlakozó, de a kommunikációt szolgálja, ha WiFi és/vagy Bluetooth csatlakozó is helyet kap, hogy ne gubancolódjunk bele a kábelekbe a felvételek számítógépre vitelekor. A Wifi segítségével akár azonnal sugározhatjuk a felvételt az Internetre, mert éppen megosztanánk valamit.

 

Mennyi ideig működik egy sportkamera?
- akku üzemidő, feltöltési idő

Az akkuk üzemideje egy feltöltéssel általában meglepően kevés a gyári 700-1000mAh kapacitású akkumulátorokkal! Általában 30-50 perc. Kevés az a típus, ami ennél tartósan többet tud még akkor is, ha a műszaki paraméterek ennél többet írnak. Az autós kamerának kikiáltott készülékek pedig  "pofátlanul" kis üzemidőt biztosítanak. Egy kisméretű gyári memóriakártyát természetesen egy kis akkuval is leállás nélkül végig veszünk, de feltöltött pótakkuból sosem elég!

 

*****************

Keresd a többi lap alján is a mindentudót, hogy alegjobbat választhasd!