SJCAM firmware firssítés

Általános szabályok, hogy a kamerád működőképes maradjon!

Az alábbi dokumentum célja a tájékoztatás és tartalmát igyekszünk frissen tartani. A leírtakat gyártói adatbázisból nyerjük, de semmilyen felelősséget nem vállalunk az esetleges meghibásodásokból eredő anyagi és egyéb károkért, vagy a dokumentum tartalmának félreértéséből adódó problémákért.

SJCAM firmware frissítés

Fontos tudni, hogy habár a firmware frissítéseket maga gyártó adja ki, a helytelen firmware frissítés a kamera végleges meghibásodásával járhat, sőt egyes esetekben a garancia elvesztésével is. A garanciavesztés és a működésképtelenség eseteit a gyártó természetesen közli az egyes frissítések során, ezért érdemes ezeket figyelni!

 

Mi ezért hangsúlyozzuk, hogy a firmware frissítés nem kényszer, hanem lehetőség. A frissítések naplójában érdemes megnézni, hogy az adott frissítéssel valóban használható új funkciókat kapsz-e. Ha nem, a frissítésnek semmi értelme és nem is javasoljuk.

 

Az általános szabályokat sok esetben kikerülheted, ám a kamera tönkre is mehet, ha nem ügyelsz a részletekre:

 • A firmware frissítés automatikusan (kérés nélkül) végbemegy, ha a bekapcsoláskor olyan microSD kártya van a kamerában, aminek a főkönyvtárában van a frissítő fájl
 • A típusnak megfelelő frissítő fájlt egy másik eszköz segítségével kell letölteni az internetről és felmásolni a microSD kártyára. (ezeket közöljük az alábbi linkeken).
 • Minden esetben Class10 sebességű kártyáról frissíts, ami stabilan működik a kamerában!
 • Nem mindig érdemes a legfrissebb firmware-t feltenni, sőt van olyan, amikor érdemes visszatérni egy korábbi verzióhoz. A kamerán lévő korábbi verzióról nem lehet mentést csinálni, csak mindig egy újonnan letöltött régivel lehet visszafrissíteni a letölthető verziók közül. Így előfordulhat, hogy az eredeti gyárit soha nem kapjuk vissza, csak egy ahhoz hasonlót.
 • Nem minden frissítés után engedélyezett a visszaállás a korábbi verziókra, ezért egyes esetekben külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a visszaállás a kamera végleges működésképtelenségét okozhatja (pl.: SJ4000Plus...)
 • A frissítés az SJCAM kamerák esetében típusonként eltérő lépésekből állhat, így minden típusnál máshogyan kell elvégezni.
 • Mivel egy félvezető chip átprogramozásáról van szó, érdemes töltőre csatlakoztatott kamerával végezni a frissítést, nehogy éppen átírás közben okozzon visszaállíthatatlan károsodást egy áramkimaradás a lemerült akku miatt.
 • Pont úgy csináld, ahogy le van írva (vagy legyél biztos a dolgodban!)
 • A kicsomagolt fájlok neveit ne változtasd meg!
 • Ha nem sikerül a frissítés, "gyorskéz" előtt célszerűbb kérdezni, tájékozódni.
 • Frissítés alkalmával minden esetben legyél türelmes! Az egyes gombok megnyomása után várd ki, amíg megtörténik aminek kellene történnie!

Hogyan kell firmware-t frissíteni a különböző SJCAM típusoknál?

SJ4000 régi, 1,5 inches kijelzővel

SJ4000 új, 2 inches kijelzővel

SJ4000 WiFi régi, 1,5 inches kijelzővel

SJ4000 WiFi új, 2 inches kijelzővel

SJ4000+ (Plus Wifi)

 

M10

M10 WiFi

M10+ (WiFi)

SJ5000

SJ5000 WiFi

SJ5000+ WiFi (3 változat!!)

SJ5000x Elite WiFi (SJ5000X) 

SJ5000x Elite Limited (WiFi)

M20 (a gyári a legfrissebb)