Hírek
2016.03.01 18:00

Mire jó az SJ4000 kamerán a látószög állítása a FOV funkcióval?

SJCAM SJ4000 FOV látószög állító funkcióAz SJCAM SJ4000-es sorozata is képes a látószöget állítani a FOV funkcióval. De mire jó ez nekünk?

Látószög (FOV) állítás feltételei

Mivel ez a funkció az NTK96650 chipset és az AR0330 optikavezérlő lehetősége, de az SJ4000 széria gyári szoftverei ezt még nem minden esetben kezelték, a legfontosabb, hogy az SJ4000 vagysorozatú kamerádnak legalább v 1.0 verziójú firmware-rel kell rendelkeznie, az SJ4000 firmware-ének v 1.2 verzíóra frissítése a leírásunkat követve két perc alatt bárki által megoldható.

 

Látószög (FOV) menüpont 3 látószöge

A bevezetőben is látható menüpontot a v1.2 firmware FOV menüpontjából csaltuk elő. Sajnos a magyar menüben most még csak ki/wide/middle/narrow éktelenkedik vegyes fordításban, de ha tudjuk a titkot (wide = széles, narrow = szűk) máris képben vagyunk. Az egy másik érdekesség, hogy a "KI" értékkel nem lehet kikapcsolni a látószöget (ajjaj), hanem csak wide-ra állunk (tehát két wide van, mert ilyen a kínai logika...). A wide egyébként a kamera alapértelmezés szerinti 170°-os látószögét takarja, a kisebbeket itt-ott megsaccolták már mások, de pontos értéket nem tudunk amíg nem megyünk el dolgozni az SJCAM-hoz Kínába vagy ki nem olvassuk a gyári beállításokat a chipből. Amúgy is az elkészült kép a fontos.

 

Mit tud a 3 látószög?

A tesztünk egyszerűen az volt, hogy a kamerát ugyanabban a pozícióban tartottuk a monitor előtt. Az eredmény a várttól nem tér el, de érdemesnek tartjuk megmutatni, hogy ahogy a látószögek egyre kisebbek lettek, egyre kevesebbet tudtunk befogni, de egyre kisebb lett a hordó szerű torzítás is. Hozzá kell tenni, hogy ez a fajta hordósodás a nagylátószögű lencséknél teljesen normális és távolabbi tárgyaknál a nagylátószög torzítása egyre kevésbé látszik.

 

Wide azaz széles látószög (vagy kikapcsolt :) )

SJCAM SJ4000 nagylátószög beállítás

Minden látszik a monitoromból, kb 30 cm-re tartva a kamerát. Játékosan kipróbáltuk azt is, hogy 30 cm távolságra hajolva a monitorhoz, mit látunk. Ekkor vált világossá, hogy a nagylátószög mire jó... megspórolta nekünk, hogy forgatni kelljen a szemeinket a teljes kép felfogásához.

 

Middle, vagyis közepes látószög

SJCAM SJ4000 middle angle közepes látószög

Szintén 30 cm-ről a monitor széleit már nem mutatja az objektív és a világ sem olyan ívesre már, vagyis a szélek torzítását csökkentettük, de a képmező kisebb lett.

 

Narrow, azaz szűk látószög

SJCAM SJ4000 FOV torzítás mentesre állított látószög

No, most már annyit sem látunk a képmezőben, mint a "middle" beállításnál, pedig még mindig 30 cm-re vagyunk! Igaz, az íveket keresve egyértelmű, hogy a széltorzítás is jelentősen kisebb lett. Ha 70-80 cm-re állnánk a tárgyainktól, teljesen torzításmentes képet kapnánk. No, mindenesetre értem már, hogy akire azt mondjuk szűk látókörű (narrow), az miért nem látja a teljes képet.

És ez az SJCAM SJ4000 miatűr fullHD akciókamerán, amivel esetleg forgalmi eseményeket rögzítünk az autónkban egy vákumos talpra szerelve, a látószög tetszés szerint állítható!